Tetováló rendezvények- tattoo convention, tattoo expo, majàlis







Haraszti Sándor és Mátrai Pál
A tetoválások megítélése, szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt 20 évben. Amíg korábban különböző szubkultúrák jellegzetességeként definiálhattuk, napjainkban a társadalmunk bármely rétegében találunk tetoválást viselő embert.
A növekvő érdeklődés nagyban köszönhető a különböző ‘valóságshowknak’ (Miami Ink, London Ink, stb.), népszerű színészek, sportolók, zenészek, közéleti szereplők tetoválásainak, valamint az internetes közösségi oldalakon megjelenő képi világnak.
Jómagam zenei irányultságom miatt kezdtem el a tetoválások iránt érdeklődni. Ha emlékezetem nem csal, az 1994-es Metal Hammer borítóján félpucéran feszítő Rob Halford tetoválásai, és a Pantera énekes Phil Anselmo mintái adták meg a kezdő lökést.
Ezt csak azért említem meg, hogy érzékeltessem - más volt a kapcsolódás a tetoválással akkor és most, amikor a legáltalánosabb hatás az online világ.
A külföldi példák hatására hazánkban is megrendezésre kerülnek különböző tetováló rendezvények. Az első komoly rendezvény a 2002-es budapesti Tattoo Expo volt. Izgalmas időszak volt, hiszen ekkor még nem az Instagram,  Facebook görgetése jelentette az érdeklődést, hanem az eseményre elutazva, sorban állva a standoknál lapozhattuk át a tetoválóművészek portfólióit. Ez az összehasonlítás nem valami nosztalgikus ‘bezzeg a mi időnkben’-hez hasonló károgás, csak egy kis motiváció a látószög szélesítéséhez. Egy online felület soha sem fogja pótolni a személyes találkozás előnyeit, de nem is kell, hiszen napjainkban is vannak tetováló rendezvények.
Azok számára, akik nem voltak még ilyen eseményen, és nem ismerik a ‘forgatókönyvet’, dióhéjban összefoglalva: ezeken a rendezvényeken a helyszínen készülnek a tetoválások előre foglalt időponttal, vagy az éppen szabad idővel rendelkező tetoválóval akár ott is lehet egyeztetni. A programot tetoválóversenyek, előadások, koncertek színesítik, valamint a helyszíneken food truck-ok,  büfések kínálják portékáikat. Sok tetoválással kapcsolatos terméket is be tudtok ekkor szerezni, általában kedvezőbb áron :) .
A két legutóbbi Budapesten megrendezésre került rendezvényről szeretnék még néhány gondolatot megosztani időrendi sorrendben.

A Tattoocon Budapest április 12-13-án zajlott. Egy újító kezdeményezés itthon, meghívásos rendezvény. Ez azt jelenti, hogy a szervezők invitálják meg a résztvevő tetoválókat, ami elsőre talán megosztó gondolatnak tűnik, de én azt gondolom, hogy a rendezők igényes és színes felhozatalt prezentáltak a látogatók számára, s ha valaki idén esetleg kimaradt, a következőkben bekerülhet.
Örömteli érzés, hogy a meghívottak között lehettem (Köszi!).
Nekem a helyszín kifejezetten tetszett, igényes, hangulatos volt, és a stand is jól kialakított. Egy ilyen esemény jó alkalom arra, hogy találkozhat az ember a kollégáival, barátaival, és természetesen a meglévő és leendő vendégeivel is. Volt szerencsém sok érdeklődővel beszélni, esetleg tanácsot adni. Minőségibb kapcsolat alakítható ki a találkozással, mint az online felületeken.
Külön köszönet a helyszínen tetováltatott vendégeimnek- mindig boldogan tetoválom tradicionális designjaim.
A Tattoo Majális május 11-én került megrendezésre immár második alkalommal. Nagyon egyszerű oka volt a részvételi igényemnek: előző évben látogatóként voltam jelen, és nagyon jól éreztem magam. Mint ahogy a Tattooconnál, úgy a Majálison is kifogástalan volt a szervezés. Érezhető volt a törekvés a minőségi irányba, szintén hangulatos helyszínnel, programokkal, koncertekkel.
Elnézést kérek azoktól, akikre nem jutott idő, és nem tudtam elkészíteni a tetoválásukat, legközelebb ők is sorra kerülhetnek.
Sokat lehetne még mesélni a rendezvényekről, de valószínűleg te, aki most ezt olvasod, ha egy hosszabb  hangvételű olvasmányra vágysz, nem egy blogot, hanem egy könyvet választanál :) .
Az utolsó gondolatom elsősorban a kollégákhoz, tetoválókhoz szól.
Nagyon értékelendő az a tudás és energia, ami egy rendezvényen meghirdetett versenyhez való részvételhez szükséges, de emellett (esetleg alkalomadtán ehelyett) segíthetjük az odalátogató új érdeklődőket közvetlen információval, vagy akár walkin’ tetoválásokkal. Sem a ‘valóságshow’-k, sem a média, de még a közösségi oldalak sem tudják (vagy akarják..) bemutatni a valós értékét, tartalmát a tetoválásnak!

Találkozunk a következő bejegyzésben ;)
Üdv
Palkó
@pal_matrai


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lézeres tetoválás eltávolítás és utókezelés - gyakori kérdések és a válaszok I.

Lézeres tetoválás eltávolítás és utókezelés - gyakori kérdések és a válaszok II.